Zwitserland Mooiste Steden

Dit zijn de 10 mooiste steden van Zwitserland

Dat Zwitserland veel te bieden heeft op het gebied van natuur en wintersport wist u waarschijnlijk al. Maar ook qua cultuur en stedentrips hebben de Zwitsers veel te bieden. In dit artikel vind je de tien mooiste steden van Zwitserland om te bezoeken.

1. Luzern

Luzern is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Luzern. Al in de negentiende eeuw raakte Luzern bekend onder de toeristen. De stad is gelegen in Centraal Zwitserland en heeft veel te bieden; een middeleeuws centrum, kleurige huizen en houten bruggen. De kapelbrug en het leeuwen monument zijn must-sees in Luzern! De stad ligt net boven de alpen, wanneer je een stedentrip wilt combineren met het onderbinden van de lange latten is Engelberg het dichtstbijzijnde skigebied.

De Kapelbrug in Luzern

2. Zurich

Zurich is gelegen in het Noorden van Zwitserland- en is geheel Duitstalig. De stad heeft iets meer dan 400 duizend inwoners. De stad die bekendstaat om zijn stijve bankiers heeft echter veel meer te bieden! Zo geniet de geschiedenis liefhebber van de oude stad, terwijl de cultuurliefhebber zijn hart ophaalt in Zurich West, het oude industriecomplex dat is omgetoverd tot trendy plaats. Tip: bezoek Zurich tijdens de kerstperiode en struin door de grootste kerstmarkt van Europa op Zurich Hauptbahnhof.

Het operagebouw van Zürich

3. Basel

In Basel vind je meer dan 40 musea! De stad is geliefd bij zowel architectuur- als cultuurliefhebbers. Bezoek zeker de Altstadt, het oude stadsgedeelte. Wist je dat je vanaf Basel de tram kunt pakken naar zowel Frankrijk en Duitsland – en beide steden in minder dan één uur kunt bezoeken?

Basel Altstadt

4. Bern

Bern behoort ongetwijfeld tot één van de mooiste steden van Zwitserland. Historie komt tot leven in deze oude stad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1200! Een van de trekpleisters van Bern is de Zytglogge – een oude klokkentoren met bewegende miniatuur mensen. Daarnaast is de kathedraal Munster een aanrader om te bezoeken.

Zytglogge van Bern

5. Neuchâtel

Neuchâtel is de eerste Franse stad op de tot nu toe Duitstalige lijst. Deze universiteitsstad verdiend beslist een plaats op deze lijst! Neuchâtel heeft veel te bieden voor architectuur en art-lovers, waaronder een gotisch kasteel en een middeleeuwse kerk. Voor kunstliefhebbers is er The Museum of Art and History in het Palais des Beaux-Arts. Met al deze mooie kunst en architectuur moet men zeker niet vergeten een cruise over het meer van Neuchâtel te boeken!

Neuchâtel bovenaanzicht

6. Genève

Genève is de hoofdstad van Zwitserland en huisvest het hoofdkwartier van diverse internationale organisaties, zoals het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en de Wereldhandelsorganisatie. Het kantoor van de Verenigde Naties, de kathedraal van St. Pierre en een cruise over het meer van Genève mag je zeker niet missen!

7. Interlaken

Interlaken is gelegen in het district Interlaken-Oberhasli (kanton Bern) tussen de Eiger, Mönch en Jungfrau bergen. De stad ligt tussen het meer van Brienz en het meer van Thun. De centrale ligging van Interlaken en de nabijheid van bergen en meren hebben Interlaken gemaakt tot een bekende congress-stad. Maar ook voor natuurliefhebbers is hier heel wat te beleven!

Interlaken is bij uitstek geschikt voor wie een wandelvakantie wilt combineren met een stedentrip. Naast wandelen, fietsen, watersport en bergsport kunnen waaghalzen zich wagen aan sporten zoals paragliden, skydiven, raften en bungeejumping. Wie in Interlaken geweest is moet zeker het hoogste treinstation van Europa bezoeken; de Jungfraujoch.

De top van de Jungfrau

8. Zermatt

Wellicht ken je Zermatt als skigebied. De stad is gelegen aan de voet van de Matterhorn. Een bezoek aan Zermatt zal dan ook draaien rond een bezoek aan de Matterhorn, het Gornergrat treinstation en de gletsjers van de Matterhorn. Andere aanraders zijn de vijf-meren toer en een bezoek aan het Matterhorn Museum.

Zermatt ’s Avonds

9. Appenzell

Appenzell is zowel in de winter als in de zomer in trek bij toeristen! Wie volgepakte pistes met feestende jongeren zoekt is hier verkeerd. Appenzell presenteert zich als een sneeuwwit sprookje voor gezinnen.

In de zomer vind je in Appenzell bekende tradities, zoals de jaarlijkse seizoenstrek: wanneer de kudde vee uit de bergen terugkeert naar het dorp. De seizoenstrek wordt vergezeld met andere tradities zoals volksdans en muziek.

Seizoenstrek Appenzell

10. Montreux

Montreux is gelegen in het kanton Vaud. Dagtrips die je zeker niet moet missen zijn een bezoek aan Chateau de Chillon en een Gruyères-tour inclusief kaasproeverij.

Chateau Chillon – Montreux

Tip: bekijk hier het reisadvies voor Zwitserland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken