Auto huren tijdens vakantie buitenland: Zo kun je veel besparen

Auto huren tijdens vakantie was al duur, en die wordt alleen maar duurder. Je betaalt nu voor een huurauto tot meer dan het dubbele van voor corona. Dat is uiteraard het gevolg van tekorten op de autoverhuurmarkt en de stijgende vraag naar huurauto’s. Prijsdalingen liggen niet meteen in het verschiet. Je zult dus op je inspiratie moeten rekenen om te besparen op het huren van een auto tijdens je vakantie zoveel mogelijk te besparen. Zonder daarom al teveel aan rijcomfort te moeten inleveren.

 Zo kun je besparen op het huren van een auto tijdens je vakantie in het buitenland.

Ga je binnenkort op vakantie in het buitenland, en wil je voor je verplaatsingen een auto huren? Deed je dat nog niet, dan is het nu wel de hoogste tijd om dat te doen. Hoe eerder je een huurauto boekt, hoe meer je kunt besparen. Door je huurauto zo vroeg mogelijk te boeken, vermijd je prijsstijgingen. Door hem zo vroeg mogelijk vast te leggen en heb ook de grootste keuze je een grotere keuze. Zeker voor kleinere stadswagens is de keuze veel kleiner als gevolg van  de aanhoudende schaarste op de verhuurmarkt. Daardoor moeten sommige vakantiegangers een grotere auto huren dan gepland. Dit zorgt alleen maar voor hogere huurprijzen.

Auto huren tijdens vakantie buitenland: hoe meer extra’s hoe duurder

Hoe meer extra’s zoals een navigatiesysteem, kinderzitjes en de mogelijkheid je huurauto op een andere plaats in te leveren dan je hem ophaalde, hoe hoger de huurprijs. Hou ook rekening met de algemene vaststelling dat plaatselijke autoverhuurders regelmatig extra kosten aanrekenen voor bijvoorbeeld een tweede bestuurder of voor bestuurders die jonger zijn dan 21 of 25 jaar. En in heel wat gevallen is ook het maximale aantal afgelegde kilometers beperkt. Vermijd onaangename verrassingen door vooraf goed te controleren of er bijkomende kosten van toepassing zijn voor je gewenste extra optie.

Je huurtermijn

Bij autoverhuur tijdens je vakantie in het buitenland gaan autoverhuurbedrijven altijd uit van termijnen van 24 uur. De huurperiode gaat in vanaf je je auto ophaalt, ongeacht of dit ’s ochtends of ’s avonds is. Hou dus zeker rekening met het moment dat je ja auto echt nodig hebt. Respecteer daarbij ook afgesproken ophaal- en inlevertijd. Kom je te laat? Dan betaal je een dag extra, ook al was je maar vijf minuten te laat. Bouw gemakshalve een tijdsbuffer in om bijkomende kosten te vermijden.

Kies de juiste verzekering

Bij een auto huren tijdens je vakantie in het buitenland is het belangrijk om de juiste verzekering te kiezen. Een aangepaste verzekering is belangrijk om bij eventuele schade of verlies niet financieel te moeten opdraaien. Elke huurauto heeft altijd een aansprakelijkheidsdekking, een schadeverzekering en diefstalverzekering. De ene verzekering is echter de andere niet. Het niveau van de dekkingen en je eigen risico (de onverwachte kosten) kunnen grondig verschillen.

Voorkom nodeloze diensten

Onnodige diensten zoals bijkomende verzekeringen of upgrades van basismodellen zijn duur. Het is daarom een goed idee om vooraf te kiezen voor eventuele opties die je echt nodig hebt. Blijf je twijfelen? Neem dan vooraf contact op met het autoverhuurbedrijf waar je reserveerde zodat je goed voorbereid bent

Verkeersregels en tolheffingen op je bestemming

De verkeersregels en de boetes verschillen van land tot land en lopen vaak hoog op. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je in sommige landen ook overdag met je lichten aan moet  rijden, tol of vignetten moet aankopen. Controleer daarom de geldende verkeersregels en verplichtingen zodat je niet voor financiële verrassingen wordt geplaatst.

De kleine lettertjes in het huurcontract

En dan zijn er nog de klassieke kleine lettertjes in het huurcontract. Lees alles goed na voor je het huurcontract ondertekend. Zo voorkom je ongevraagde extra diensten of upgrades in je contract. Je huurcontract is namelijk bindend vanaf je het ondertekende.