eerste keer op wintersport

Eerste keer op wintersport? Zo bereid je jezelf voor!

Wintersport, vele landgenoten kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit. Heerlijk skiën of snowboarden in het winterse zonnetje en de prachtige landschappen en de gezelligheid van de après-ski. Een wintersport vraagt wel een heel andere voorbereiding dan een zomervakantie. Ben jij van plan om het komend seizoen ook voor de eerste keer wintersport te gaan? In dit artikel vertellen wij waar je allemaal aan moet denken.

Welk skigebied?

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, is het verstandig om een populair skigebied uit te kiezen met veel voorzieningen, zoals skischolen en verhuurbedrijven voor je uitrusting. Kies ook voor een gebied waar je voldoende pistes hebt voor de beginnende skiër.

De meest populaire skigebieden met veel faciliteiten liggen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Echter ook in Duitsland en Tsjechië kun je prima uit de voeten als je voor het eerst op wintersport gaat.

Welke periode?

Het wintersportseizoen hangt natuurlijk af van je bestemming en op welke hoogte dit is. Meestal start het rond de kerstdagen. De sneeuwzekerheid is dan wel lager. De voorjaarsvakantie ligt er meestal veel sneeuw en is het zonniger. Het is dan wel veel drukker.

Kosten wintersport

Een wintersportvakantie is zeker geen goedkope aangelegenheid. Het hangt ook voor een groot deel van je bestemming af. Ga je bijvoorbeeld naar Zwitserland, dan is alles flink duurder dan bijvoorbeeld een land als Tsjechië waar hotels, restaurants, skipassen et cetera veel goedkoper zijn.

Kijk ook naar de benodigde uitrusting. Zeker voor een gezin kunnen deze kosten flink oplopen. Koop zeker geen ski’s, board of schoenen. Deze kun je prima op locatie huren. Koop skikleding in de goedkopere winkels of leen ze van familie of vrienden. Het zou zonde zijn dat als je erachter komt dat wintersport toch niet helemaal je ding is, je met allemaal dure spullen blijft zitten.

Tip: als je vooraf via het internet je uitrusting huurt, kun je veel geld besparen.

Kleding voor de wintersport

Hier kun je helemaal los in gaan als je wilt. Er hangt ook een flink prijskaartje aan als je niet uitkijkt. Een goede skibroek is wel belangrijk. Als je wilt gaan snowboarden kan je ook voor een speciale snowboardbroek kiezen. Een ski-jas moet vooral lekker warm en comfortabel zijn. Een vakje in de mouw voor je skipas is wel handig. Hij moet ook wel een bepaalde waterdichtheid hebben en aan de onderzijde en bij de mouwen voldoende afsluiting is. Goede skisokken zijn ook aan te raden. Naast dat ze lekker warm zijn, beschermen ze je voeten ook tegen het schuren in je skischoenen. Wat ook erg comfortabel is, is thermokleding. Het kan natuurlijk flink koud zijn en zo blijft je toch warm. Deze kun je voor niet al te veel geld kopen.

Dan hebben we ook nog de handschoenen. Dit is altijd zeer persoonlijk maar kies in ieder geval handschoenen die waterdicht zijn. Een helm en bril heb je zeker nodig. Deze kun je eventueel bij je overige uitrusting huren. Een helm moet goed passen. Als je er zelf een koopt, is een helm met vizier aan te raden. Zeker als je een bril draagt. Wat je ook niet mag vergeten zijn snowboots voor als je een wandeling gaat maken bijvoorbeeld.

Voorbereiding

Wat belangrijk is, is een goede voorbereiding. Ga niet zomaar de pistes op. Neem bij voorkeur vooraf in Nederland al wat skilessen, maar doe dit ook op je bestemming. Zo zul je minder snel ongelukken maken en blessures oplopen.

Zorg voor een goede reisverzekering. Je zorgverzekering dekt over het algemeen al best veel medische kosten in het buitenland, maar zeker niet alles. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten met een dekking voor de wintersport.

Je kunt met het vliegtuig of de trein naar diverse wintersportbestemmingen. Het overgrote deel van de wintersporters gaat echter met de auto. Laat je auto vooraf even checken bij de vakman. Winterbanden van een goede kwaliteit zijn in alle wintersportlanden verplicht. Je moet ook altijd sneeuwkettingen bij je hebben. De rit naar de verschillende gebieden is al snel zo’n duizend kilometer. Vertrek bij voorkeur in de zeer vroege morgen en zorg dat je voldoende rustpauzes neemt. Houdt rekening met de winterse omstandigheden en zorg voor voldoende proviand.

Tip: oefen thuis een keer het omleggen van de sneeuwkettingen, dan weet je hoe dit werkt.