Microsoft Copilot

Wat is Microsoft Copilot en welke Copilots zijn er?

Als je de ontwikkelingen op het gebied van Generative AI al een tijdje volgt heb je waarschijnlijk al gehoord van Copilot. Er is momenteel veel verwarring over de verschillende Copilots en dat is niet zo gek. Microsoft heeft in hoog tempo veel verschillende Copilots gelanceerd. In dit artikel bespreek ik de verschillende versies, zodat jij kunt bepalen welke je kunt gebruiken.

Microsoft Copilot voor Edge / Bing

Dit is een van de meest voor de hand liggende Copilots. Iedereen kan hem namelijk gewoon in de browser gebruiken. Navigeer naar copilot.microsoft.com en je kunt er zelf mee aan de slag.

Voor Copilot voor Edge is er nog een verschil of je een particulier of zakelijk account gebruikt. Wanneer je een zakelijk account gebruikt heb je wat Microsoft noemt “Commercial Data Protection”. Dat betekent dat Microsoft jouw data niet gebruikt om modellen te trainen, en deze data ook niet bekijkt of de data deelt.

Als je met een bedrijfsaccount bent ingelogd zou je bovenstaand vinkje rechts bovenin je scherm moeten zien.

Met deze Copilot kun je dus teksten of plaatjes genereren, samenvattingen laten maken, etc. Maar hij is natuurlijk niet in je applicaties geïntegreerd. Dat is waar Copilot voor Office 365 aan bod komt!

Microsoft Copilot voor Office 365

Copilot voor Office 365 is de Copilot die jou gaat helpen om productiever te zijn. Excel formules Googlen? Tekst van ChatGPT kopiëren? Dat is vanaf nu verleden tijd! Met Copilot voor O365 heb je namelijk een handige assistent in je Office applicaties!

In bovenstaande afbeelding zie je hoe Copilot voor Office 365 in Excel geïntegreerd is. Deze Copilot is zowel beschikbaar in de desktop- als de cloudapplicatie (dus in de browser).

Ook Microsoft PowerPoint, Outlook, Word en Teams beschikken over hun eigen copilot. Deze zijn allemaal onderdeel van Copilot voor Office 365. Een licentie kost 30 euro per maand. In dit artikel lees je hoe je een Copilot O365 licentie koopt.

Copilot voor Windows

Ook Microsoft Windows heeft zijn eigen Copilot. Je kunt deze openen door op het icoontje rechts onderin je scherm te klikken. Op het moment van schrijven (15 Juni 2024) heeft nog niet iedereen toegang tot deze Copilot, dus maak je geen zorgen als jij hem nog niet ziet.

Naar mijn mening kun je met deze Copilot niet heel veel meer dan met de Copilot voor Edge. Het idee achter deze Copilot is dat deze je ook kan helpen in Windows. Je kunt bijvoorbeeld je “do not disturb” / “niet storen” status veranderen of Copilot kan checken waarom je geluid het niet doet.

Nog zo veel meer Copilots!

Naast bovenstaande Copilots zijn er nog zo veel andere Copilots. De meeste van deze Copilots zijn gericht op een specifieke groep gebruikers. Zo kunnen Citizen Developers werken met Copilot voor Power Platform, en is er GitHub Copilot voor professionele ontwikkelaars. Kortom: een Copilot voor iedereen!