Aruba Palmbomen

Welke bezienswaardigheden zijn er op Aruba?

Samen met Bonaire en Curaçao maakt ook Aruba deel uit van de bekende ABC-eilanden. Het is de kleinste van de drie eilanden en ongeveer even groot als Texel. Het eiland is zeer populair bij mensen die voor één of twee weekjes willen relaxen in de zon, het is hier namelijk vrijwel altijd mooi weer met schitterende tropische stranden en een blauwe zee. Er zijn vele hotels die je verblijf zeer aangenaam maken en je je even echt helemaal kunt afsluiten van het drukke en hectische werkleven in Nederland.

Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je wel iets meer van het eiland wilt bekijken dan alleen je strandbedje of de bar bij het zwembad van je hotel. Ook daarvoor zit je goed op Aruba, er is echt van alles te doen!

Historische goudmijnen

In 1824 was het een jongeman die in het noorden van eiland goud vond. Helaas voor hem praatte hij zijn mond al snel voorbij en ontstond er voor vele jaren lang een ware goudkoorts waarbij dit zorgde voor een behoorlijke boost van de welvaart van het eiland. In het begin lukte het nog aardig om het goud vrij eenvoudig uit de grond te halen zonder al te grote machines maar na een tijdje lukte dit logischerwijs niet meer en moest er grover geschut bijkomen. Om het goud uit de grond te krijgen moest er flink worden gegraven. Diepe putten en oude restanten van de mijnen zijn nog steeds zichtbaar in Miralamar (in Arikok Nationaal Park), Balashi (Spaans Lagoen) en Bushiribana.

 

Arikok Nationaal Park

Hét natuurgebied op Aruba is zonder twijfel het Arikok Nationaal Park. Als je hierheen wilt gaan kun je het beste een 4 x 4 auto huren, daarmee kan je hier goed uit de voeten en op alle mooie plekjes komen. In het park zijn diverse bezienswaardigheden te vinden. Er zijn vele blowholes (spuitgaten in de grond waar zeewater uit komt), de natural pool en een kleine natuurlijke brug. Het Arikok Nationaal Park is ook de plek waar je de meeste diversiteit van Aruba vindt op het gebied van flora en fauna. Met een beetje geluk kom je wel de Arubaanse ratelslang tegen!

Oranjestad

De bekendste en tevens de hoofdstad van Aruba is Oranjestad. De stad is gelegen aan de noordwestkant van het eiland en telt zo’n 35.000 inwoners. Het is een stad waar altijd actie is, mensen op straat, boten in de haven, marktjes en vele terrasjes waar je heerlijk even kunt eten en drinken. In Oranjestad zijn veel bekende internationale winkels, kleine boetiekjes, historische gebouwen en niet te vergeten het prachtige stadhuis. Als je in de avond een keertje lekker wilt gaan stappen moet je ook zeker in Oranjestad zijn. Vele clubs en cafés waar je tot in de late uurtjes kunt verblijven.

Renaissance Island

Ondanks dat deze de bezienswaardigheid niet voor iedereen is weggelegd zetten we hem toch tussen dit rijtje. Het is namelijk een privé eiland behorende bij het Renaissance Aruba Resort & Casino. Je kunt alleen naar dit nabij Aruba gelegen eilandje als je verblijft in de Renaissance resorts. Met een gratis bootje wordt je naar het eilandje gebracht en kun je subliem genieten van de mooiste stranden die er maar zijn. Flamingo Beach is een strand waar de flamingo’s flaneren voor je handdoek en door de branding, heel mooi om te zien. Met het azuurblauwe water op de achtergrond zeker een fotomomentje! Het andere strand op het eilandje is Iguana Beach, hier zitten wat plekjes waar je iets te eten en drinken kunt halen. Een dag naar het Renaissance Island is een dag om nooit te vergeten!

De onderwaterwereld

Je kunt de onderwaterwereld het best bekijken door te duiken in de prachtige zee rondom Aruba. Met een groot aantal duiklocaties direct voor de kust maar ook op een kleine afstand kun je de mooiste dingen zien onderwater. Het water is kraakhelder, heerlijk van temperatuur en zit stampvol leven. De mooiste vissen, schildpadden, riffen en wrakken kom je hier allemaal tegen. Er zijn vele duikscholen op het eiland te vinden, bij diverse hiervan werken Nederlandse instructeurs wat het vaak wel makkelijk maakt in de communicatie. Als je ervaren bent kan je een uitrusting huren en mee gaan op de boot. Als je nog nooit hebt gedoken kan je overwegen om een PADI duikcursus te volgen, deze duurt een paar dagen en hierin leer je om volledig zelfstandig tot een diepte van 18 meter te duiken. Als je duiken net even een stapje te ver vindt gaan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan snorkelen.

Fort Zoutman

Fort Zoutman is in 1798 neergezet in Oranjestad en is daarmee het oudste gebouw van het eiland.  Zoals de naam al aangeeft is het gebouw een fort en neergezet om de kust van het eiland te beschermen tegen indringers. Tegenwoordig is Fort Zoutman een klein museum waarbij je leert over de geschiedenis van het eiland, daarnaast kan je de toren beklimmen en heb je een leuk uitzicht over de kust. Voor een bezoekje heb je ongeveer een uurtje nodig, heel goed te combineren met een dagje Oranjestad.

Conclusie

Hierboven staat slechts een gedeelte van de bezienswaardigheden op Aruba beschreven. Zoals je ziet is er echt veel te doen op het eiland. Leer meer over de cultuur en natuur van het prachtige ABC-eilandje en geniet daarnaast ook lekker op strand en van je rust!