Wat maakt gratis foto’s zo interessant?

Wanneer je een website wil maken spreekt het voor zich dat je jouw content graag wil voorzien van mooi beeldmateriaal. Dat is echter lang niet altijd even eenvoudig. Je kan er namelijk niet zomaar voor kiezen om eender welke foto die je tegenkomt op het internet op jouw eigen website te gebruiken. Doe je dat wel en heb je daarvoor geen toestemming van de maker? Dan betekent dit dat je een copyright inbreuk pleegt. De kans bestaat dan ook dat je een flinke boete zal moeten betalen. Gelukkig bestaan er ook gratis foto’s die je wel gewoon mag gebruiken op jouw eigen website. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan is het zeker interessant om even verder te lezen.

Waarom mag je niet zomaar elke foto gebruiken?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het zo dat je niet zomaar elke foto die je op het internet aantreft mag gebruiken. Het is namelijk zo dat er iemand deze foto heeft gemaakt. Deze persoon of de partij aan wie hij of zij de rechten heeft verkocht is eigenaar van het beeldmateriaal. Zonder de toestemming van de rechthebbende is het niet toegestaan om de foto’s te gebruiken. Vaak wordt een foto specifiek in opdracht van iemand gemaakt. Deze persoon of deze partij betaalt voor de foto waardoor hij niet wil dat iemand anders ze zomaar gratis gaat gebruiken. Is dat wel het geval? Dan kunnen daar behoorlijk vervelende gevolgen aan verbonden zijn.

Bestaat er ook zoiets als gratis foto’s?

Het is zeker zo dat er ook iets bestaat als gratis foto’s die je gewoon kan gebruiken. Voor menig aantal beginnende fotografen geldt dat ze hun beeldmateriaal graag gratis aanbieden. Op deze manier kunnen ze werken aan hun bekendheid. Voordat je gebruik maakt van bepaalde gratis foto’s dien je wel even goed de voorwaarden te controleren. Belangrijk is bijvoorbeeld of je het beeldmateriaal gewoon kan gebruiken zonder bronvermelding of niet. Daarnaast is het ook van belang om na te gaan of je de foto’s wel mag gebruiken voor commerciële doeleinden. Het gebeurt niet zelden dat er toch bepaalde beperkingen zijn waar je aandacht aan moet besteden.

Zelfs wanneer het echt gaat om gratis foto’s waar geen enkele rechten of voorwaarden aan zijn verbonden kan het leuk zijn om alsnog de maker te vermelden. Dat is voor hem of haar toch een opsteker. Hij of zij heeft er immers toch maar mooi voor gezorgd dat je geen kosten hebt moeten maken voor het aanschaffen van het vereiste beeldmateriaal. Dat verdient eigenlijk een bedankje.

Hoe kan je weten dat je een foto gratis mag gebruiken?

Tot slot stellen veel mensen zich de vraag hoe ze nu precies kunnen weten dat ze bepaalde foto’s gratis mogen gebruiken. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dient dit eigenlijk altijd duidelijk te worden vermeld in de voorwaarden van de foto. Wordt dit niet vermeld? Dan is het altijd beter om ze niet te gebruiken. Het risico bestaat namelijk dat je op die manier tegen een vervelende verrassing aanloopt en dat is natuurlijk niet direct de bedoeling. Er zijn meer dan voldoende andere gratis foto’s op het internet terug te vinden die je wel gewoon zonder probleem kan gebruiken.

Rechtenvrije afbeeldingen kunnen tot slot gevonden worden op verschillende gespecialiseerde websites. Gebruikmaken van dergelijke websites is sowieso interessant. Dit omdat je er op deze manier eigenlijk honderd procent zeker van kan zijn dat je het aanwezige beeldmateriaal gewoon mag gebruiken. Let wel, doorgaans zijn er op deze websites ook betalende foto’s terug te vinden. Het is dus mogelijk dat je niet zomaar elke foto kosteloos kan gebruiken. Dit zal echter doorgaans duidelijk worden aangegeven bij de omschrijving van de foto.