De 5 bekendste brommer klassiekers

Bromfietsen deden in Nederland vlak na de tweede wereldoorlog hun intrede. In 1950 reden er zo’n vijfduizend bromfietsen in Nederland. In 1960 was dit aantal gegroeid tot maar liefs één miljoen. Vanaf 1970 daalde het aantal bromfietsen, na het bereiken van de mijlpaal van twee miljoen. Op deze pagina lees je alles over dé brommer klassiekers – de merken die de bromfiets in Nederland op de kaart zette.

Door de jaren heen introduceerden vele fabrikanten hun eigen model bromfiets, met wisselend succes. Hieronder vind je een lijst van bromfietsen die kunnen worden aangemerkt als dé klassieke modellen. Deze modellen worden veelal verzameld door hobbyisten – en een exemplaar van de onderstaande modellen in goede staat kan een aardige zakcent opleveren.

Solex

De Solex is een Frans model bromfiets, en kan worden beschouwd als één van de eerste brommers. De Solex werd geproduceerd tussen 1946 en 1988. In Frankrijk werden de brommers op de markt gebracht onder de naam Vélosolex – in Nederland afgekort tot Solex. Een Solex was in feite een fiets met een hulpmotor, die via een wrijvingswiel zijn kracht direct op het wiel overbracht. Vooral bij de vrouwen was de Solex populair – de heren kozen vaker voor een Puch of Kreidler.

Solex Bromfiets

Kreidler

Kreidler was een Duits bromfiets merk dat van 1950 tot 1982 brommers op de markt bracht. De machines die Kreidler bouwde hadden alleen een 50cc motor, vaak met liggende cilinder. Kreidler brommers stonden bekend om hun kwaliteit en sportieve uitstraling. In 1982 kwam er een einde aan het succes van het merk, door veranderende regelgeving in thuisland Duitsland.

Kreidler Bromfiets

Zündapp

Ook de bromfietsen van het eveneens Duitse Zündapp waren in Nederland lange tijd populair. De doelgroep bestond vaak uit jongeren die Nozems werden genoemd (afkorting van Nederlandse Onderdanen Zonder Enige Moraal). Zündapp kenmerkte zich door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding – en maakte de brommer beschikbaar voor de doorsnee burger. De Zündapp hoort dan ook zeker thuis in het rijtje met

Zündapp bromfiets

Puch

De Puch werd in Nederland populair in de jaren 60 en 70 met de Puch MV50 en de Puch Maxi. In tegenstelling tot de brommers van Kreidler en Zündapp, waren Puch brommers een stuk simpeler en kleiner gebouwd – wat ze aantrekkelijk maakte voor een doelgroep met een kleinere beurs.

Puch bromfiets

Vespa

Nadat de Italiaanse Piaggio fabriek geen oorlogsvliegtuigen meer mocht bouwen, besloten ze in 1946 het roer om te gooien naar brommers. In de eerste modellen werden zelfs overgebleven vliegtuigonderdelen zoals wielen en startmotoren gebruikt. Vespa produceerde een grote verscheidenheid aan brommers en scooters, van de compacte Vespa Ciao (vergelijkbaar met de Puch Maxi) tot uitgebreide scooters. Veel van de scooters kunnen bestempeld worden als echte brommer klassiekers!

Vespa scooter