Biologische wijnen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om milieubewust te leven en biologisch te eten maar ook biologisch te drinken. Er verschijnen dan ook steeds meer biologische wijnen die ontzettend populair zijn. Het drinken van biologische wijn is een milieubewuste keuze maar biologische wijnen zijn ook ontzettend lekker. Wat biologische wijn precies is en waar je deze aan kunt herkennen lees je hieronder.

Wat is biologische wijn?

Sinds 2012 zijn de regels voor biologische vinificatie van kracht geworden. Van biologische wijnbouw is sprake wanneer zowel de druiven biologisch worden geteeld zonder dat daar chemische bestrijdingsmiddelen aan te passen komen, maar ook mag geen gebruik worden gemaakt van alle technische hulpmiddelen en zijn er regels verbonden aan de hoeveelheid sulfiet die mag worden toegevoegd aan de wijn. Er is sprake van een duurzaam proces bij biologische wijnteelt. Er wordt gebruik gemaakt van sterke druivenstokken die minder vatbaar zijn voor parasieten en er worden enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook wordt enkel gemaakt van natuurlijke meststoffen en niet van kunstmest. Zo wordt ook de bodemvruchtbaarheid in stand gehouden. Deze vorm van wijnteelt is goed voor het milieu en levert vaak kwalitatief betere druiven. Daarnaast is het gebruik van sulfiet in biologische wijnen geminimaliseerd. Het maximale toegestane sulfietgehalte is 30 tot 50 gram lager dan bij andere wijnen. Deze informatie is afkomstig van de website Wijnbroeders.nl. Hier vindt je alle informatie over biologische wijnen.

Hoe herken je biologische wijn?

Een wijn mag pas biologisch worden genoemd wanneer deze over een speciaal keurmerk beschikt. Binnen Europa is dit het Europees biologisch keurmerk, dit betreft een afbeelding van een blaadje bestaande uit sterren. De wijn ontvangt dit keurmerk pas wanneer aan de strenge regels wordt voldaan. Voor de oogst van de druiven wordt op alle biologische wijnbouw principes gecontroleerd. Ook wordt de wijn nog gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Voldoet de wijn aan alle eisen dan ontvangt de wijn het keurmerk en mag deze plaatsen op het etiket waaraan je kunt herkennen of deze daadwerkelijk biologisch is.

De voordelen van biologische wijnen

Zowel witte als rode en rosé wijnen worden tegenwoordig in tal van biologische varianten aangeboden. Een biologische wijn heeft diverse voordelen. Zo is de wijn vaak van uitstekende kwaliteit. Doordat geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt moeten de druiven hard werken om gezond te blijven. Dit zorgt voor kwalitatief goede druiven waarvan de wijn wordt geproduceerd. Daarnaast is biologische geproduceerde wijn beter voor het milieu en kan het beter voor de gezondheid zijn. Wanneer je niet goed tegen sulfiet kunt is biologische wijn een uitstekende keuze omdat deze slechts een minimale hoeveelheid sulfiet bevat.